Terreurverdachte krijgt 7 maanden cel met uitstel voor weerspannigheid bij controle

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 23-jarige man uit Vilvoorde is vandaag veroordeeld tot een celstraf van 7 maanden met probatie-uitstel omdat hij zich bij een politiecontrole verzet had tegen een arrestatie. De man, die ook terechtstaat in een terrorismeproces, moet wel een cursus agressiebeheersing volgen. Volgens zijn advocate was de man geënerveerd omdat hij zowat dagelijks gecontroleerd werd door de politie. De man, Z.B., staat dezer dagen ook terecht voor het Brusselse hof van beroep omdat hij in 2013 van plan was naar Syrië te trekken. De correctionele rechtbank veroordeelde hem daarvoor in november 2015 tot 4 jaar cel. In de aanloop naar dat proces was Z.B. in april 2015 na een procedurefout vrijgekomen uit voorlopige hechtenis.

Na die vrijlating werd hij zowat dagelijks gecontroleerd door de lokale politie ViMa (Vilvoorde/Machelen). Toen een patrouille hem op 4 juni 2015 met een kapot achterlicht zag rijden, wilden de agenten hem opnieuw doen stoppen, maar ditmaal reed Z.B. verder, parkeerde zijn wagen en ging er vandoor. Toen hij een uur later terugkeerde naar het voertuig, stond de politie nog steeds te wachten en probeerde hem te controleren. Daarbij verzette Z.B. zich, gaf een agent een duw en ging er opnieuw vandoor. Kort nadien gaf hij zichzelf toch aan.

De verdediging pleitte voor een werkstraf. "De feiten zijn zeker niet goed te praten, maar mijn cliënt was die constante controles meer dan beu", klonk het.

De rechtbank kon begrip opbrengen voor die frustratie maar legde de man toch een celstraf met probatie-uitstel op. Een van de probatievoorwaarden is dat Z.B. een cursus agressiebeheersing moet volgen.

bron: Belga