Sanofi lanceert vaccinatiecampagne tegen dengue op Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse farmareus Sanofi heeft vandaag zijn eerste openbare vaccinatiecampagne tegen dengue gelanceerd op de Filipijnen. Het is de eerste grootschalige vaccinatie tegen denguekoorts. Sanofi werkte 20 jaar aan het vaccin Dengvaxia en investeerde er 1,5 miljard euro in. Het bedrijf wil dit jaar al een miljoen leerlingen uit 6.000 Filipijnse publieke scholen vaccineren. De focus ligt op drie regio's in het land waar dengue het meest voorkomt.

Volgens de producent kan het vaccin acht op de tien ziekenhuisopnames vermijden en tot 93 procent van de ernstige gevallen van dengue voorkomen. De ziekte wordt overgebracht door muggen en gaat klassiek gepaard met koorts, hoofd- en gewrichtspijn en belangrijke spierpijn. Een ernstige levensbedreigende vorm is zeldzaam.

Azië is momenteel goed voor 70 procent van de gevallen van dengue. Alleen al op de Filipijnen werden in 2013 200.000 gevallen gerapporteerd. Het vaccin Dengvaxia is het eerste dat goedkeuring kreeg voor denguepreventie. Het wordt gemaakt in een fabriek in Frankrijk, die op volle kracht jaarlijks tot 100 miljoen dosissen zou moeten kunnen maken. Dengvaxia is ook al goedgekeurd in Mexico, Brazilië en El Salvador.

bron: Belga