Pentagon bevestigt overlijden al-Shabaableider in Somalië

Het Pentagon heeft maandag het overlijden bevestigt van Hassan Ali Dhoore, de leider van de jihadistische groep al-Shabaab, die vorige week het doelwit was van een luchtaanval in Somalië. “Het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat Hassan Ali Dhoore, een hoge verantwoordelijke van al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaida in Somalië, is omgekomen bij een luchtaanval door het Amerikaanse leger, die is uitgevoerd op 31 maart”, aldus Pentagonwoordvoerder Peter Cook. “Hij heeft aanslagen gepland en geleid, waarbij minstens drie Amerikaanse burgers omkwamen.”
Vorige week maakte Cook bekend dat een aanval met een drone werd uitgevoerd tegen Dhoore, maar meldde toen niet of de man was omgekomen. Hij sprak toen echter al over de leider in de verleden tijd.
Cook verklaarde op 1 april dat Hassan Ali Dhoore “lid was” van een al-Shabaabtak die gelinkt is aan al-Qaida en dat hij “rechtstreeks verantwoordelijk was voor de aanval van 27 maart 2015 op het hotel Maka ak-Mukarram in Mogadishu”, waarbij 15 doden vielen.
Volgens het Amerikaanse leger was de man bovendien aanvallen aan het voorbereiden tegen Amerikaanse burgers in Mogadishu.

bron: Belga