PanamaPapers - Showman Franco Dragone sluit contracten via Panama

door
Belga
Leestijd 2 min.

Franco Dragone, bekend om zijn spektakelshows en zijn werk voor Cirque du Soleil, duikt op in de PanamaPapers. Dat schrijft De Tijd maandagochtend op zijn website. De uitgelekte documenten bewijzen hoe de Belgisch-Italiaanse showman contracten sluit via Panama en de Britse Maagdeneilanden. Dragone duikt op in de PanamaPapers in verband met Jagfield Corporation, een vennootschap in Panama die in januari 2006 is opgericht en nog altijd actief is. Het Panamese bedrijf is opgericht via een bank in Luxemburg, maar bestaat in Panama alleen op papier. Het is gevestigd op het adres van de "leverancier" van het bedrijf, Mossack Fonseca, die ook de stromannen levert om de administratieve verplichtingen na te komen.

Een uitgelekt contract tussen Jagfield Corp. en nog een ander schermbedrijf op de Britse Maagdeneilanden, Lina International Inc., toont aan hoe Dragone zijn zaken regelt in belastingparadijzen, aldus De Tijd. Het contract dateert van 20 juni 2008 en gaat over de show "The House of Dancing Water". In het contract worden de auteursrechten geregeld die te maken hebben met de prestaties van Giuliano Peparini, de choreograaf van Dragone's show. Het Panamese bedrijf is opgericht via een bank in Monaco.

Dragone reageert dat hij door een belangrijk project geen tijd heeft om verdere toelichting te geven, maar zegt ook dat "de internationale structuur rond de groep Dragone geen geheim is" en dat er al drie jaar in België een gerechtelijk onderzoek loopt naar de structuur.

Dragone is de eerste Belgische naam die wordt vrijgegeven in de zaak rond de gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Volgens Knack, MO*, Le Soir en De Tijd, die zich over het Belgische luik van PanamaPapers bogen, hebben minstens 732 burgers en inwoners van België via tussenkomst van Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen.

bron: Belga