PanamaPapers – Duizenden manifestanten vragen ontslag IJslandse premier

PanamaPapers - Duizenden manifestanten vragen ontslag IJslandse premier

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn maandagavond duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van premier David Sigmundur Gunnlaugsson te eisen. De eerste minister, die bij het begin van zijn ambtstermijn in 2013 beloofde om streng op te treden tegen fraude, wordt genoemd in de zogenaamde PanamaPapers en zou mede-eigenaar zijn geweest van een schermbedrijf in een belastingparadijs. Volgens het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, dat de PanamaPapers publiceerde, bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte ze er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar.
Deze kwestie ligt zeer gevoelig in het land, dat in 2008 zwaar getroffen werd door de financiële crisis. De grootste drie banken gingen bankroet. Het was de liberaal Gunnlaugsson die akkoorden had bereikt tussen de ingestorte banken en hun schuldeisers. Naar verluidt staat Wintris zelf op de lijst van schuldeisers van de banken.
Volgens de politie waren maandag meer manifestanten op straat gekomen dan in 2009, toen bekendraakte dat politiek verantwoordelijken grove fouten hadden gemaakt in het toezicht op de banken. Die protesten hebben toen geleid tot het ontslag van de rechtse regering. Hoeveel mensen juist aanwezig waren kon de politie niet zeggen. Via Facebook hadden maandag meer dan 8.500 mensen gemeld dat ze op straat gingen komen.
De manifestanten hadden banners bij met teksten als “Neem uw verantwoordelijkheden” en “Waar is de nieuwe grondwet?”, verwijzend naar een grondwet die voortgroeide uit de politieke crisis van 2009, maar nooit werd goedgekeurd door het parlement.
Ook de linkse oppositie heeft maandag al het ontslag van de premier geëist. Gunnlaugsson liet maandag dan weer weten dat hij geen belastingen heeft ontdoken, en weigert ontslag te nemen.

bron: Belga