Febelfin “verrast” door uitspraken Michel Maus

Febelfin "verrast" door uitspraken Michel Maus

Bankenkoepel Febelfin zegt “verrast” te zijn door de uitspraken die fiscaal expert Michel Maus (VUB) vanmiddag in het nieuws op Radio 1 deed. “Het is te kort door de bocht om te beweren dat banken hun steun zouden geven aan frauduleuze constructies”, zegt woordvoerder Rodolphe de Pierpont. Michel Maus wijst naar aanleiding van de publicatie van de PanamaPapers met de vinger naar de Belgische banken. Minstens 732 Belgen zouden betrokken zijn in het schandaal en de verklaring voor dat hoge aantal is volgens hem te vinden bij de adviezen die banken geven aan hun klanten. “Het is een publiek geheim onder fiscalisten dat men vanuit de banksector de Panamese route sterk heeft gepromoot in de beginjaren van deze eeuw. Dan is het ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen op het advies van de banken zijn ingegaan en Panamese structuren hebben opgezet”, zo zegt hij.

Febelfin betwist echter de uitspraken van Maus, die “te kort door de bocht” zijn. “Wij hebben fiscale fraude nooit aangemoedigd. Daar hangen trouwens ook sancties aan vast die vastliggen in de bankenwet”, zegt de Pierpont. “Je kan natuurlijk nooit uitsluiten dat er individuele gevallen zijn geweest, maar het is alleszins geen wijdverspreid fenomeen.”

De bankenkoepel wijst er ook op dat fiscale constructies via Panama niet per definitie illegaal zijn. “De zeevaartsector maakt bijvoorbeeld vaak gebruik van legale constructies door Panama”, zegt de Pierpont. Hij benadrukt daarnaast dat Febelfin pleit voor maatregelen die fiscale transparantie en internationale gegevensuitwisseling bevorderen.

bron: Belga