België gaat in beroep tegen eis 'opbrengst' excess profit rulings terug te vorderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

België heeft op dinsdag 22 maart officieel beroep aangetekend tegen de beslissing van de Europese Commissie dat ons land honderden miljoenen euro's moet terugvorderen van bedrijven die gebruikgemaakt hebben van zogenaamde excess profit rulings. Dat meldt het persbureau Bloomberg vandaag en de informatie wordt bevestigd door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Europees commissaris Margrethe Vestager kondigde op 11 januari aan dat haar onderzoek had aangetoond dat het Belgische systeem waarbij bedrijven middels een fiscale ruling vrijgesteld worden van belasting op dat deel van hun winst dat voortvloeit uit het feit dat ze deel uitmaken van een multinational, een ernstige verstoring van de concurrentie vormt. "Kleinere concurrenten die geen multinational zijn, krijgen niet dezelfde voorwaarden krijgen", hekelde ze.

Het systeem was sinds 2005 in voege. Het terug te vorderen bedrag aan onbetaalde belastingen loopt op tot ongeveer 942 miljoen euro, maar minister Van Overtveldt waarschuwde in januari al voor de grote gevolgen van zo'n terugvordering. Hij schermde met de rechtszekerheid en de gevolgen voor het Belgisch "economisch weefsel".

Na twee maanden onderhandelen met de Commissie tekende België op 22 maart officieel beroep aan tegen de beslissing bij het Europees Hof van Justitie. Volgens Van Overtveldt zal de Belgische staat ook een verzoek tot opschorting van terugvordering indienen tot na de uitspraak van het Hof. De gesprekken met de Recovery Unit van de Commissie blijven intussen verder lopen.

bron: Belga