Nederland houdt grootschalige politieactie tegen drugscriminaliteit

A police officer investigates a drugslab where MDMA was produced in Eindhoven, in the south of The Netherlands on April 4, 2016. Hundreds of police raided about 100 premises on April 4 in a swoop on drug gangs in the southern Netherlands, prosecutors said. Thirty-nine suspects were detained in the ongoing "Operatie Trefpunt" (Operation Meeting Point) and more arrests were expected. / AFP / ANP / Robin van Lonkhuijsen / Netherlands OUT

In Nederland heeft een grootschalige politieactie plaatsgevonden tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Speurders vielen op verschillende locaties binnen, ook in ons land. Ongeveer vijftig mensen werden opgepakt.

De Operatie Trefpunt startte als kleiner onderzoek naar de handel in en productie van amfetamine. Een criminele organisatie maakte en verhandelde een enorme hoeveelheid synthetische drugs onder de dekmantel van het party-verhuurbedrijf Party King in Best bij Eindhoven, vlak aan de Belgische grens. «Het lijkt er sterk op dat het een ontmoetingsplaats was voor mensen die iets meer deden dan feestjes organiseren», klinkt het bij de woordvoerder van het openbaar ministerie.

Vijftig deelonderzoeken
De Nederlandse politie hield de ontmoetingsplek al enkele jaren in de gaten en bracht het netwerk in kaart. Zo’n 700 mensen kwamen er over de vloer. De politie nam hen allemaal onder de loep en kon zo ontdekken wie strafbare feiten had gepleegd.

Dat leverde zo veel informatie op dat er zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden. Gisteren viel de politie binnen op honderd verschillende locaties in onder meer Noord-Brabant, Zeeland en Rotterdam. Maar ook België kwam in het vizier. Zo waren er huiszoekingen in Leuven, Lommel, Oud-Turnhout, Turnhout, Merksplas en Essen. De speurders zouden verschillende laboratoria en drugsplantages gevonden hebben, maar wilden daar voorlopig nog niet over communiceren. In totaal werden meer dan vijftig verdachten aangehouden, waaronder de drie hoofdverdachten.

Grootste actie ooit
Met de actie wil de overheid criminele netwerken verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terugdringen. Operatie Trefpunt is één van de grootste politieacties ooit in Nederland. Meer dan 1.500 medewerkers van onder meer de fiscale opsporingsdienst FIOD, Defensie, politie en het Openbaar Ministerie nemen deel aan de operatie.