EU en Turkije wisselen eerste vluchtelingen uit

Het veelbesproken terugstuurplan voor vluchtelingen is van start gegaan. Nadat enkele boten migranten van Griekenland naar Turkije bracht, landden de eerste Syrische vluchtelingen in Duitsland.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Turkije en de Europese Unie kwamen overeen dat het land vluchtelingen zal opnemen uit Griekenland. Het land kon de massale toestroom van migranten niet langer aan. Volgens schattingen zitten er na de sluiting van de Balkanroute zo'n 52.000 mensen in Griekenland geblokkeerd. Vluchtelingen die illegaal in Griekenland is aangekomen worden naar Turkije gebracht. In ruil daarvoor neemt Europa Syrische vluchtelingen over uit kampen in Turkije. Daar bovenop krijgt Turkije een vette cheque van 6 miljard euro.

Enkel mannen

Hoewel er op het omstreden plan heel wat kritiek kwam, ging de operatie gisteren voor het eerst van start. Bussen brachten in de loop van de ochtend meer dan tweehonderd vluchtelingen naar de belangrijkste haven van het eiland Lesbos. Tientallen veiligheidsmensen begeleidden de operatie en zorgden ervoor dat de operatie zonder al te grote problemen verliep. De autoriteiten vreesden dat de vluchtelingen niet gedwee op de boot zouden stappen. Daarom werd elke migrant begeleid door een politieagent in burgerkleding. Toch verliep alles rustig. De opvarenden werden opgewacht door enkele tientallen Turkse agenten en douanemedewerkers.

De eerste vluchtelingen die uit Europa uitgezet werden, waren enkel mannen. Het zou voornamelijk gaan om Pakistani, Bengalezen en Algerijnen. Niemand van hen zou asiel aangevraagd hebben in Griekenland of ze zouden uit ‘veilige' landen komen.

Vingerafdrukken

Ondertussen kwamen de eerste Syrische vluchtelingen uit de Turkse opvangkampen aan in Duitsland. Zij zullen over de verschillende deelstaten verdeeld worden.

Wanneer de eerste mensen naar België zouden komen, ligt volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) nog niet vast. Maar ons land zal zijn engagement nakomen, klinkt het. «We starten er zo snel mogelijk mee», zei Francken. «Ik wil wel de vingerafdrukken en identificatiegegevens van die mensen vooraf krijgen, zodat we dat hier kunnen controleren. Dat lijkt me het minimum minimorum na wat er de voorbije weken gebeurd is.»

Illegale oversteek

Hoewel de EU vluchtelingen met het plan wil ontraden om illegaal naar Europa te komen, blijft de vluchtelingenstroom voortduren. Op 24 uur tijd zijn 339 nieuwe asielzoekers van het Turkse vasteland overgestoken naar Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Zondag kwamen er 514 mensen aan, zaterdag 566, vrijdag 339 en donderdag 377.