Acht redenen waarom je op vakantie moet

‘Deugddoend’ is het adjectief dat standaard bij het woord ‘vakantie’ geplakt wordt. Uit Brits onderzoek blijkt dat terecht, omdat op reis gaan een hele resem positieve effecten heeft. We lijsten de acht belangrijkste voor u op.

De bevindingen zijn gebaseerd op een rondvraag bij 31 miljoen Britten die de voorbije twaalf maanden minstens een keer op vakantie zijn geweest. De positieve effecten zouden drie weken tot drie maanden blijven duren. Tussen haakjes staat het percentage vakantiegangers dat het positieve effect in kwestie ervaren heeft.

  1. Je ervaart minder stress (46%)


Het doorbreken van de sleur leidt tot minder stress. Het resultaat is dat je meer ontspannen bent en het cortisol-niveau (stresshormoon) in je lichaam afneemt.

  1. Je bent gelukkiger (42%)

Het serotonine-peil in je lichaam stijgt door een combinatie van zonlicht, het beleven van nieuwe ervaringen en het doorbreken van sleur.

  1. Je hebt meer energie (29%)

Je bent gemotiveerder om nieuwe activiteiten aan te vatten omdat je alles zelf onder controle hebt. Doordat je minder stress ervaart, slaap je ook beter, waardoor je fris en monter opstaat.

  1. Je krijgt een betere band met je naasten (21%)

Je hebt meer tijd om door te brengen met je partner, vrienden en familie. In combinatie met een beter humeur is de kans groot dat je daardoor ‘opener’ wordt en de banden met je naasten aanhaalt.

  1. Je slaapt beter (20%)

Fysiek afstand nemen van je dagelijkse routine helpt je om ook mentaal afstand te nemen van alle beslommeringen die je slaap kunnen verstoren.

  1. Je bent minder angstig (16%)

Hoe minder dingen je ‘moet doen’, hoe meer controle je hebt over hoe vol je agenda al dan niet is. Het resultaat is een serotonineboost, met een beter humeur en een gevoel van zelfbeschikking tot gevolg.

  1. Je bent gezonder (14%)

Door het warmere weer draag je minder kleren en word je bewuster van je lichaam. Je hebt ook meer tijd om te besteden aan nieuwe gewoontes, die bovendien gemakkelijker aan te leren zijn als je losbreekt van je dagelijkse stramien.

  1. Je wordt socialer (14%)

Minder stress en een beter humeur zorgen ervoor dat we sneller op een positieve manier contact zullen leggen met anderen. Nieuwe ervaringen geven je ook gespreksstof en verhogen de drang om je gevoelens te delen.