Wereldkampioene Elizabeth Armitstead pakt zege in Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen

Wereldkampioene Elizabeth Armitstead pakt zege in Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen

De Britse Elizabeth Armitstead (Boels Dolmans) heeft de dertiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen (WorldTour) gewonnen. De wereldkampioene was na 141,2 km met start en aankomst in Oudenaarde in een sprint met twee sneller dan de Zweedse kampioene Emma Johansson. De Nederlandse Chantal Blaak vervolledigde het podium.
Er werd van bij de start zeer nerveus gekoerst. De Duitse Clara Koppenburg en de Amerikaanse Lauren Stephens waren de eersten om, na 9 km, een eerste vlucht op te zetten. Het peloton liet evenwel niet begaan en het duo werd snel ingelopen. Na 33 km kozen Jessie Druyts, de Amerikaanse Lauren Hall, de Nieuw-Zeelandse Linda Melanie Villumsen en de Italiaanse Dalia Muccioli het hazenpad. Zij boekten 15 seconden voorsprong maar ook deze vlucht werd tenietgedaan. Een gegroepeerd peloton sneed zo de Wolvenberg, de eerste helling van de dag, aan.

Nog voor de kasseizone van de Paddestraat versnelde de Nederlandse Thalita de Jong. Iris Slappendel probeerde haar landgenote te vervoegen maar slaagde daar niet in. De Jong stoof in haar eentje de Berendries, de vierde helling van de dag, op. Zij telde daar 35 seconden voorsprong op het grote pak maar met nog 40 km te rijden was ook zij eraan voor de moeite.

Op de Hotond brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Een groepje van zowat 30 rensters begon aan de beklimming van de Oude Kwaremont. Na de top trokken Armitstead en Johansson in de aanval. In de aanloop naar de Paterberg bleef het duo fiks doorgaan. Zij begonnen aan de resterende 13 km met een voorsprong van 20 seconden op een groepje met negen. De twee leidsters kwamen niet meer in de problemen en konden sprinten voor de zege. Daarin haalde Armitstead het en ze volgt daarmee de Italiaanse Elisa Longo Borghini op als winnares van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

bron: Belga