PanamaPapers - Minstens 732 Belgische burgers en inwoners betrokken

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de zaak rond de gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zijn de onderzoeksjournalisten ook op Belgische informatie gestoten. Minstens 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Het gaat naast diamantairs en de Belgische haute finance ook om kleine zelfstandigen en gewone burgers. De Belgen zijn verbonden aan minstens 1.144 offshores op exotische plekken. Dat schrijven Knack, MO*, Le Soir en De Tijd, die zich over het Belgische luik van PanamaPapers bogen. Momenteel circuleren in de media enkel internationale namen, waarvan bitter weinig Westerlingen, maar voor de komende dagen en weken worden ook Belgische namen beloofd.

De gelekte bestanden bewijzen volgens de vier Belgische media hoe Belgen in palmboomparadijzen vennootschappen, stichtingen en trusts laten oprichten die alleen op papier bestaan. Ze zijn de verborgen aandeelhouders, terwijl de vennootschappen officieel geleid worden door stromannen die het kantoor Mossack Fonseca aanlevert. Dat gebeurt om allerlei redenen, zoals het geheimhouden van bankrekeningen, het verbergen van zwart geld of het ontwijken van successierechten, luidt het. Enkele Belgen beschikken zelfs over 17 of meer verschillende schermvennootschappen. Duur is zo'n constructie alvast niet, het kost slechts enkele honderden euro's tot zo'n duizend euro per jaar.

Van de 1.144 schermvennootschappen van Belgen die werden ontdekt, bevindt het gros zich op de Britse Maagdeneilanden (539), in Panama (314) en de Seychellen (177). Volgens De Tijd woont het merendeel van de Belgen die gelinkt konden worden aan Panamese en andere schermvennootschappen én van wie het adres kon worden achterhaald, in Vlaanderen of in het Brussels Gewest. "We identificeerden 178 mensen uit Brussel, 161 uit Antwerpen, 47 uit Vlaams-Brabant, 35 uit West-Vlaanderen, 25 uit Oost-Vlaanderen en 21 uit Limburg", meldt de krant. Wordt er gekeken naar de gemeenten waar ze wonen, dan blijken de spookconstructies vooral populair te zijn bij inwoners van Ukkel, Antwerpen, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Gillis en Waterloo.

Bron: Belga