PanamaPapers – “Grootste journalistieke onderzoek ooit” gepubliceerd

Zondagavond stipt om 20.00 uur zijn de PanamaPapers gepubliceerd. Het “grootste journalistieke onderzoek ooit” behelst 11,5 miljoen documenten, goed voor 2,6 terrabyte aan informatie over de “globalisering van de corruptie (van de elite)”. Aan de publicatie over met name de offshore-wereld van ’s werelds elite ging één jaar onderzoek van 400 journalisten uit 80 landen, waaronder België, vooraf. Meer dan honderd media namen er aan deel. Bedenker ervan is de Süddeutsche Zeitung. Onder #PanamaPapers stromen de tweets binnen. Het merendeel betreft de persoon van Vladimir Poetin, maar de Russische president is uiteraard verre van de enige met aangebrande vermogens. In tweets wordt ook gehoopt dat het focussen op Poetin – twee miljard dollar offshore – geen reden wordt om de corruptie in eigen Westerse rangen te verbloemen.
Naar verluidt worden in het onderzoek toppolitici, sportsterren en echte misdadigers geviseerd, allen behorend tot de zogenaamde “one-percenters”. Onder andere de premier van IJsland, president Petro Poroshenko van Oekraïne en diens entourage, zes Britse Lords en een resem sjeiks uit de Golfstaten. Enkele andere namen die opduiken in het schandaal zijn die van stervoetballer Lionel Messi, acteur Jackie Chan, staalmagnaat Lakshmi Mittal en de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Europese en/of Amerikaanse namen blijven -voralsnog? – achterwege.
De “PanamaPapers” zijn genoemd naar het advocatenbureau dat de offshore-deals regelde. Er is sprake van 214.000 mantelbedrijven.

bron: Belga