WB driebanden Luxor – Eddy Merckx boekt zesde wereldbekerzege

WB driebanden Luxor - Eddy Merckx boekt zesde wereldbekerzege

Eddy Merckx (UMB-5) heeft zaterdag in het Egyptische Luxor de tweede manche in de Wereldbeker driebanden gewonnen. In de finale nam de 47-jarige Antwerpenaar met 40-30 de maat van de Fransman Jeremy Bury (UMB-31). In de halve finales had de tweevoudige wereldkampioen vlot met 40-27 gewonnen van de Zuid-Koreaan Cho Jae Ho (UMB-10). Bury zorgde in de andere halve finale voor een verrassing door de sterke Griek Nikos Polychronopoulos (UMB-23) met 40-30 het nakijken te geven. Hij liet daarbij een reeks van twaalf noteren.
Voor Merckx is het de zesde wereldbekerzege in zijn carrière, de derde in Egypte. Eerder won hij in Barendrecht (2005), Matosinhos (2009), Trabzon (2011), Hurghada (2013) en Guri (2014).
Merckx is ook de nieuwe leider in de Wereldbeker. Na twee van zes manches heeft hij 30 punten voor op de Nederlander Dick Jaspers, winnaar van de openingsmanche in Bursa. Frédéric Caudron is op 48 punten derde.
Op de wereldranglijst stijgt Merckx naar de tweede plaats. Hij moet nu alleen nog de Zweed Torbjörn Blomdahl voorlaten. Caudron, in de achtste finales uitgeschakeld, deed eveneens een goede zaak. Hij boekte één plaats winst en is nu derde. Roland Forthomme is 9e, Eddy Leppens 24e. Blomdahl sneuvelde in Luxor al in de eerste ronde en heeft op de wereldranglijst nu nog slechts zeventien punten voor op Merckx. Caudron heeft nog 78 punten in te halen om opnieuw nummer een van de wereld te worden.

.bron: Belga