Washington wil meer Special Forces in Syrië plus heropstart “opleidingen”

De Amerikaanse regering wil weer nadrukkelijker haar stempel op de gebeurtenissen in Syrië drukken. Volgens een anonieme “hoge functionaris” moet het aantal Special Forces op Syrisch grondgebied, momenteel officieel een vijftigtal, drastisch opgevoerd worden. Voorts is het Pentagon, ondanks eerdere nare ervaringen, weer begonnen met het opleiden van wat het Defensieministerie “gematigde rebellen” noemt. Over het vermeerderen van het aantal VS-troepen in Irak, eveneens om IS te bestrijden, zet het Pentagon president Barack Obama al weken onder druk. Maar noch over Irak noch over Syrië is momenteel iets beslist. In Irak zijn nog steeds net geen 4.000 VS-militairen gelegerd. Met name de sjiitische meerderheid in het land is wars van nieuwe VS-troepen.
Volgens de anonieme functionaris is het de bedoeling dat de extra troepen – een aantal noemde hij niet – “meer doen van hetgeen we reeds doen”. Momenteel bestaat die opdracht uit het linken van de “gewapende Syrische anti-IS-groepen” met de “coalitietroepen”. Dat linken bestaat uit “raad geven”, niet uit deelnemen aan de strijd, klinkt het. Bekend is dat de VS de Syrische Democratische Krachten steunen, een verbond van Syrische Koerden met gewapende Arabische groepen in Noordoost-Syrië. “Syrisch Koerdistan” is vooralsnog het enige gebied in Syrië waar VS-troepen welkom zijn.
Vrijdag had het Pentagon gemeld dat het opnieuw “tientallen” Syrische rebellen aan het opleiden is voor de strijd tegen IS. De vorige poging daartoe liep uit op een dubbel fiasco: honderden miljoen dollars werden verkwist en de rebellen werden ofwel gedood door ofwel gedwongen tot aansluiting bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida. Voorts viel via “gematigde” rebellen Amerikaans wapentuig in handen van al-Nusra én IS.

Bron: Belga