"Veel meer verkrachtingszaken geseponeerd sinds beklaagde gratis advocaat krijgt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verkrachtingszaken worden nog vaker dan vroeger geseponeerd. In 2014 waren er voor elke zedenzaak die het parket voor de rechter bracht liefst vier seponeringen. Tot 2010 waren dat er drie, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag. Volgens experts is de stijging mede het gevolg van de Salduz-wet. Die is sinds 2012 van kracht en verleent verdachten bij hun eerste verhoor een gratis advocaat.

"Vroeger gebeurde het dat een verdachte tijdens het verhoor eerst ontkende dat hij het slachtoffer ooit had gezien", verduidelijkt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. "Als speurders hem dan confronteerden met bewijzen zoals DNA-sporen, ging hij door de knieën en vertelde hij zijn versie van het verhaal, soms met een bekentenis erbij. Maar sinds de invoering van Salduz geven verdachten vaker meteen toe dat er (gewenste) seksuele contacten waren." Dat valt toch niet te ontkennen, en dus zetten ze in op woord tegen woord. En dan wordt de verkrachting bewijzen des te moeilijker.

Het College van Procureurs-Generaal trekt nog geen grote conclusies. "Of er een oorzakelijk verband is tussen de toename van seponeringen en de Salduz-wet, zou moeten blijken uit een diepgaande enquête bij alle magistraten", klinkt het daar.

bron: Belga