Primera Division - Barcelona kan Cruijff niet met overwinning eren in Clasico

Leestijd 3 min.

Barcelona had clubicoon Johan Cruijff, die op 24 maart op 68-jarige leeftijd overleed, graag met een overwinning geëerd in de Clasico tegen Real Madrid, maar slaagde daar niet in. Op de 31e speeldag in de Primera Division moest de club waar Cruijff vijf jaar lang speler en acht jaar lang trainer was, een 1-2 nederlaag slikken tegen aartsrivaal Real Madrid. Rode Duivel Thomas Vermaelen bleef op de bank bij Barcelona. "Wat Cruijff vooral zou willen, meer nog dan alle herdenkingen, is dat we deze wedstrijd winnen", zei Barcelona-trainer Luis Enrique vrijdag. "Dat doen we graag met goed en spectaculair voetbal. We willen niet alleen winnen, maar er ook een show van maken. Dat past bij de voetbalfilosofie die Johan ons heeft geleerd." Dat lukte dus niet. Voor de aftrap werd Cruijff wel op indrukwekkende wijze geëerd. In Camp Nou, waar het steevast kolkt voor en tijdens de wedstrijd, was het een minuut lang zo goed als stil. "Gracies Johan", werd door de supporters over de volle breedte van de tribune gespeld met kartonnen borden. Daarnaast, eveneens met een mozaïek, een shirt met het nummer 14 erop. Direct voor het eerste fluitsignaal stonden de spelers van de aartsrivalen tegenover elkaar op de middencirkel, en waren ze samen met het 78.000 man sterke publiek een minuut stil. Op de tribune zweeg zoon Jordi Cruijff mee.

In de eerste Clasico van het seizoen had Real voor eigen publiek nog een 0-4 oplawaai te verwerken gekregen. Ditmaal was Real verdiend de winnaar, na een tweede helft waarin Barcelona niet kon doorduwen en uiteindelijk veel te veel weggaf. Barcelona had in de eerste helft van het competitieduel de beste kansen, maar de wedstrijd golfde wel degelijk op en neer. Na grote kansen voor Luis Suarez en Lionel Messi kreeg ook Real mogelijkheden. Vooral kort voor rust was het team van trainer Zinedine Zidane dreigend.

De goals vielen echter pas in de tweede periode. Na ruim tien minuten spelen liep de druk voor het doel van Real Madrid op en zorgde Gerard Piqué voor de onvermijdelijke ontlading. Hij kopte raak uit een corner, mede omdat hij verdediger Pepe slim had afgeschud. Real rechtte echter snel de rug en Karim Benzema rondde met een halve omhaal een mooi opgezette aanval in stijl af. Vanaf dat moment was Real sterker en begon het positiespel van de Catalanen scheuren te vertonen. Gareth Bale was de eerste die profiteerde door feilloos raak te koppen. Zijn loepzuivere goal werd echter afgekeurd wegens vermeend leunen op Jordi Alba.

Die domper, en ook de tweede gele kaart voor Sergio Ramos, die zich meermaals van zijn slechtste kant liet zien in het duel, weerhield Real Madrid er niet van de aanval te zoeken. Bale zette met nog vijf minuten te gaan prachtig voor op Cristiano Ronaldo, die op de borst aannam en van dichtbij hard inschoot. Hij maakte zo een einde aan een reeks van 39 duels waarin Barcelona niet verloor.

Barcelona staat wel nog altijd fier op kop in de competitie, met zes punten meer dan Atletico Madrid. Real is op zeven punten derde.