Minstens 17 lichamen verbrand op Mexicaanse stortplaats na verdwijning studenten

Minstens 17 lichamen verbrand op Mexicaanse stortplaats na verdwijning studenten
Minstens 17 lichamen verbrand op Mexicaanse stortplaats na verdwijning studenten

In de nacht van de verdwijning van 43 studenten in Mexico zijn op de vuilnisbelt van Cocula minstens 17 personen verbrand. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat op vraag van de Mexicaanse regering werd uitgevoerd. “De vondst van beenderresten levert voldoende bewijs” dat er in september 2014 “minstens 17 volwassen mensen op de plek werden verbrand”, verklaarde Ricardo Damián Torres, een van de experts die het onderzoek voerden. Het nieuwe rapport ondersteunt de theorie van de regering die volhoudt dat de 43 studenten na hun ontvoering gedood en vervolgens verbrand werden op de stortplaats in de deelstaat Guerrero, niet ver van de stad Iguala waar de jongeren verdwenen.
Een groep Argentijnse experts had eerder nog gezegd dat er niet voldoende bewijzen waren dat er een dermate grote verbranding had plaatsgevonden op de stortplaats. Een onafhankelijke groep experts was in september 2015 al tot diezelfde conclusie gekomen. Volgens de groep is het onmogelijk dat zoveel lijken op zo korte tijd konden worden verbrand.
De verdwenen studenten werden tijdens een manifestatie in Iguala door de lokale politie ontvoerd en overgedragen aan een misdaadorganisatie. Bendeleden hebben toegegeven de jongemannen gedood en verbrand te hebben. De nabestaanden van de slachtoffers en internationale experten hebben echter hun twijfels over deze versie van de feiten. De zaak leidde tot grote internationale verontwaardiging en er kwam massaal kritiek op de regering van president Enrique Pena Nieto.

Bron: Belga