Kilometerheffing vrachtwagens – Waalse minister van Begroting belooft maatregelen om transportbedrijven te helpen

Kilometerheffing vrachtwagens - Waalse minister van Begroting belooft maatregelen om transportbedrijven te helpen

De Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) heeft vrijdag beloofd om “specifieke” maatregelen te zullen voorstellen “om kleine transportbedrijven te helpen hun huidige moeilijkheden te verhelpen” na de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Dat heeft het kabinet van de minister vrijdagavond gemeld, nadat Lacroix eerder op de dag een overleg had met de bedrijven. De vertegenwoordigers van de bedrijven hebben aan de minister hun logistieke problemen voorgelegd waarmee ze worden geconfronteerd door de invoering van de kilometerheffing. Ze wezen vooral op de moeilijke economische context waarin ze moeten werken en de concurrentie van de buitenlandse transportbedrijven.
De delegatie vroeg ook een maand uitstel voor de invoering van de kilometerheffing. De minister ging niet in op die vraag, maar riep wel op tot een bijzondere ondernemingsraad bij Viapass, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het systeem van de kilometerheffing.
Lacroix uitte daarna zijn engagement om rekening te houden met de grieven van de kleine transportbedrijven en om, samen met Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt, maatregelen te nemen om de sector te helpen. Viapass eiste tijdens de ondernemingsraad dan weer concrete verbeteringen van Satellic.
Boze vrachtwagenchauffeurs blokkeerden vrijdag verschillende autosnelwegen, vooral in Wallonië, uit protest tegen de kilometerheffing.

bron: Belga