Kan Podemos nieuwe verkiezingen in Spanje vermijden?

Het is aan de leden van de linkse protestpartij Podemos (We kunnen) of Spanje op 26 juni al dan niet weer naar de stembus moet. De achterban mag namelijk in een partijreferendum beslissen of zij een coalitieregering van de sociaaldemocratische PSOE en de rechts-liberale partij Ciudadanos (Burgers) ja dan nee tolereert. Het initiatief van Podemos-leider Pablo Iglesias brengt alleszins weer enige beweging in de regeringsvorming, meer dan drie maanden na de parlementsverkiezingen. PSOE-leider Pedro Sánchez sloot reeds in februari een regeringspact met het neoliberale Ciudadanos. Maar PSOE en Ciudadanos vormen geen meerderheid in het parlement. Dat parlement weigerde begin maart tot tweemaal toe de kandidatuur voor het premierschap van de 44-jarige Sanchez. Ook de Podemosleden in de Cortes stemden toen tegen. Indien zij zich bij een nieuwe stemming onthouden, kan de socialistisch-liberale combinatie wel een eenvoudige parlementsmeerderheid bereiken.
Vast staat, zo zei Iglesias zaterdag in Madrid, dat Podemos geen deel zal uitmaken van zo’n rood-blauwe regering.
Wanneer de zowat 400.000 leden van de linkse partij de vraag zal worden voorgelegd, maakte de Podemosleider niet duidelijk. Veel tijd blijft er niet: als Madrid op 2 mei nog steeds geen nieuwe premier heeft, volgen onvermijdelijk nieuwe verkiezingen.
Bij de stembusgang van 20 december bleef de conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy weliswaar de grootste partij, maar de absolute meerderheid in de Cortes was zij kwijt. Rajoy en diens PP vonden nadien niemand bereid om mee in een regeringsboot te stappen.

bron: Belga