ICTY schort definitief proces tegen zieke Goran Hadzic op

ICTY schort definitief proces tegen zieke Goran Hadzic op

Het Internationale Strafhof voor ex-Joegoslavië, ICTY, heeft het proces tegen Goran Hadzic, de voormalige leider van de Serviërs in Kroatië, definitief opgeschort. Dat heeft de advocaat van de beklaagde, Zoran Zivanovic, meegedeeld. Het Hof in Den Haag heeft dit op 24 maart besloten. Hadzic was vorig jaar reeds wegens zijn gezondheidstoestand in voorlopige vrijheid gesteld. De laatste zitting in zijn proces dateert van oktober 2014. Zivanovic weet niet of het parket nog beroep zal aantekenen. Het heeft daarvoor tot donderdag de tijd.

De 57-jarige Hadzic heeft een hersentumor. In april vorig jaar werd hij tijdelijk vrijgelaten om zich in Servië medisch te laten behandelen. Sindsdien woont hij in de stad Novi Sad.

Goran Hadzic was in 1992 en 1993 “president” van de zelfverklaarde Servische Republiek van de Krajina, een gebied dat ongeveer een derde van het Kroatische grondgebied bestreek. In 1995 werd Kroatië via een etnische zuiveringscampagne onder de naam ‘Operatie Storm’ volledig “bevrijd”.

De man werd in juli 2011 gearresteerd als laatste van de 161 door het ICTY gezochte, veronderstelde oorlogsmisdadigers. Eerder was hij door een rechtbank in Zagreb bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel.

Het ICTY beschuldigt Hadzic ervan, betrokken te zijn geweest bij de moord op honderden Kroatische burgers en het deporteren van tienduizenden Kroaten en andere niet-Serviërs met het doel een Servisch staatje in Kroatië op te richten.

Van degenen die op het strafbankje van het ICTY hebben gezeten, had meer dan twee derde de Servische nationaliteit. Van de Servische beschuldigden werd amper vier procent vrijgesproken. Dat percentage ligt beduidend lager dan bij de beklaagden uit Kroatië (29%), Bosnische moslims (33%) of Kosovaren (meer dan de helft). Serviërs werden doorgaans ook tot zwaardere celstraffen veroordeeld. Dat maakt van Hadzic en, eerder deze week, Vojislav Seselj, echte uitzonderingen.

bron: Belga