Heropflakkering van geweld tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen in Nagorno-Karabach

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan rond de grensregio Nagorno-Karabach is het vannacht tot een nieuwe escalatie van geweld gekomen. De gevechten tussen de Armeense en Azerbeidzjaanse troepen duren ook vandaag nog verder, melden zowel Bakoe als Jerevan. Volgens Armenië lanceerde "Azerbeidzjan gisterenavond aan de grens van Nagorno-Karabach een grote aanval met tanks, artillerie en helikopters", en hebben de separatistische troepen (gesteund door Armenië, nvdr) een helikopter neergehaald en de vijand "grote verliezen" toegebracht. Azerbeidzjan ontkent en zegt dat er geen enkele helikopter werd neergehaald. Volgens Jerevan hebben de Azerbeidzjaanse troepen enkel gereageerd op een Armeense aanval. Beide landen bevestigen dat de gevechten zaterdag voortduren. Nog volgens Armenië is in een dorp dichtbij de grens een 12-jarige jongen omgekomen door Azerbeidzjaans artilleriegeschut.

De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. De meerderheid in de regio bestaat uit Armeniërs maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht. Nagorno-Karabach werd de inzet van een oorlog die tussen 1988 en 1994 aan 30.000 mensen het leven gekost en honderdduizenden op de vlucht heeft gejaagd.

Ondanks jaren van onderhandelen en de ondertekening van een staakt-het-vuren is er nog steeds geen vredesverdrag. Er doen zich in het gebied regelmatig opstootjes van geweld voor, maar de onlusten van vannacht lijken heviger te zijn dan doorgaans het geval is. De Russische president Vladimir Poetin heeft beide partijen inmiddels opgeroepen tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren" in het gebied "om nieuwe slachtoffers te vermijden".

bron: Belga