GP judo Samsun – Brons voor Joachim Bottieau

GP judo Samsun - Brons voor Joachim Bottieau

Nadat hij in februari goud pakte op de Grand Prix van Düsseldorf, mocht Joachim Bottieau zaterdag in het Turkse Samsun het podium op voor brons in de klasse tot 81 kilogram. De 27-jarige Henegouwer lijkt zo helemaal klaar voor het EK, dat eind deze maand in het Russische Kazan plaatsvindt. Bottieau (IJF-20) begon in Samsun met een ipponzege tegen de Fransman Alain Schmitt (IJF-39). Vervolgens versloeg hij met waza-ari achtereenvolgens de Libanees Nacif Elias (IJF-36) en Sergiu Toma (IJF-7), die uitkomt voor de Verenigde Arabische Emiraten. In de halve finale moest onze landgenoot met één strafpunt de overwinning aan de Bulgaar Ivaylo Ivanov (IJF-10) laten, maar in de kamp voor brons kon hij de rollen omkeren door met 3 strafpunten tegen 2 de Nederlander Frank De Wit (IJF-42) te verslaan.
Op Europese kampioenschappen veroverde Bottieau al twee keer brons: in 2012 in het Russische Chelyabinsk en een jaar later in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Toen boekte hij zijn successen vooral op basis van stevig defensief judo, maar sinds dit jaar koppelt hij die sterke verdediging aan mooi aanvallend judo. De ippon en waza-ari’s van Samsun bevestigen dat nog maar eens, nadat hij in Düsseldorf in al zijn zes kampen een score liet optekenen.
Lola Mansour (IJF-43) en Roxane Taeymans (IJF-33) werden in de klasse tot -70 kilogram allebei zevende nadat ze hun eerste kamp van de herkansingen verloren. Mansour overkwam dat met 2 strafpunten tegen 1 tegen Gulnoza Matniyazova (IJF-28) uit Oezbekistan en Taeymans moest in haar kamp tegen de Chinese Chao Zhou (IJF-23) 13 seconden voor tijd een ippon incasseren.
In de klasse tot -63 kilogram kwam Sarah Loko (IJF-82) niet verder dan een een eerste gevecht tegen de Zweedse Anna Bernholm (IJF-25), die na twee minuten een ippon kon scoren.
Zondag komen Toma Nikiforov (-100 kg) en Benjamin Harmegnies (+100 kg) op de tatami.

.bron: Belga