Aanslagen – Premier Michel vindt fusie politiezones of nieuwe staatshervorming geen prioriteit

Aanslagen - Premier Michel vindt fusie politiezones of nieuwe staatshervorming geen prioriteit

Premier Charles Michel ziet geen reden om na de aanslagen in Brussel plots de Brusselse politiezones te fuseren of een nieuwe staatshervorming te organiseren. Dat zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique. De eerste minister waarschuwt ook dat er nog aanslagen zullen volgen, “misschien ook in België”. “Ik ken geen taboes. Maar ik heb niet de indruk dat er in Zaventem twee bommen zijn ontploft omdat Brussel zes politiezones telt”, aldus premier Michel, die zichzelf op dat valk een pragmaticus noemt. “Ik hou niet vast aan structuren als hun meerwaarde niet bewezen is. (…) Maar vandaag lijkt zo’n aanpassing mij geen prioriteit.”
Ook van een staatshervorming ziet de eerste minister het nut nu niet. “De prioriteit vandaag, dat is de instellingen doen werken zoals ze vandaag bestaan. Zij die denken dat een nieuwe staatshervorming alles zal oplossen, vergissen zich”, klinkt het. De eerste minister verwacht veel meer van de dertig maatregelen die zijn regering eerder aankondigde.
De verstrenging van de voorwaardelijke invrijheidstelling lijkt Michel dringender. “Toen ik voorzitter was van de MR, heb ik vaak gepleit voor onsamendrukbare straffen”, zo merkt hij op. “Het debat daarover loopt in het parlement.”
Premier Michel is er wel “zeker van dat we deze strijd zullen winnen”. “Onze fundamentele waarden zijn veerkrachtig genoeg om te weerstaan aan alle wapens die ertegen worden ingezet.” Al waarschuwt de premier dat er “nog doden zullen vallen”. “Vroeger, in een klassieke oorlog, verloor je veldslagen op het slagveld. Nu doe je dat niet daar, in Syrië of Irak, maar hier in Europa. Dat is geen makkelijke boodschap. Maar ze is eerlijk.”
Tot slot blikt de premier kort terug op hoe hij de aanslagen persoonlijk beleefde. “De premier primeert op de mens”, zegt hij daarover. “Maar het is hard. Ik heb me als politicus nooit zo eenzaam gevoeld.” En pas deze week volgde de terugslag.

bron: Belga