Wat geeuwen over jou verklapt (buiten dat je moe bent)

A traditionally dressed Bavarian girl yawns during an open air church service during rainy weather at the lake Staffelsee in Seehausen near Murnau, southern Germany, on June 23, 2011. The traditional Corpus Christi procession at Staffelsee had to be cancelled due to rain. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE / AFP / CHRISTOF STACHE

De meeste mensen gapen omdat ze moe zijn of omdat iemand in de omgeving zijn mond open trekt, maar dit geldt niet voor iedereen. Psychopathen of mensen met weinig empathie, zijn veel minder vatbaar voor de ‘besmettelijke geeuw’. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de Texaanse Bailor University, die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences. De Amerikaanse wetenschappers lieten 132 proefpersonen kijken naar films van lachende en geeuwende mensen. Tegelijk werden elektroden op de mondhoeken en oogleden van de mensen geplakt, zodat de onderzoekers de gelaatsuitdrukkingen nauwkeurig konden volgen. Op voorhand moesten alle deelnemers ook een pyschologische test uitvoeren om empathische en psychopatische trekjes in kaart te brengen.Daaruit blijkt dat mensen die empatischer zijn, ook meer geeuwden. Deelnemers met aanleg voor psychopathie waren minder snel geneigd om zelf ook te gapen.

Toch trekt hoofdonderzoeker Brian Rundle niet meteen verregaande conclusies. “Als jij geeuwt en iemand anders niet, betekent dat niet meteen dat diegene een psychopaat is”, schrijft hij op de nieuwssite van Baylor University. Daarnaast benadrukt hij dat psychopathie een complexe aandoening is. “Het is niet zo dat je of een psychopaat bent, of normaal. Vergelijk het met een schaal: je kan hoog of laag scoren.”

Foto AFP / C. Stache