Peuters weten wat ze nog niet weten

Peuters kunnen al het onderscheid maken dat dat wat ze weten en dat wat ze nog niet weten. Het stelt hen in staat om hulp te vragen bij het ontdekken van nieuwe dingen.

Eén van de aspecten waarin mensen verschillen van andere diersoorten is dat de mens zijn onzekerheid met anderen kan delen om zo hulp te vragen. Onderzoekers aan de Ecole Normale Supérieure in Parijs onderzochten van wanneer in het menselijk leven dit mogelijk was. Uit hun bevindingen concludeerden ze dat zelfs peuters al lijken te beseffen dat ze sommige dingen nog niet kennen en ze daar hulp bij nodig hebben.

Kinderen van twintig maanden werd gevraagd om het doosje aan te wijzen waarin een speeltje verstopt zat. Soms kregen de kinderen op voorhand te zien waar het speeltje werd ingestoken, soms niet. Aan de helft van de kinderen werd geleerd dat als ze het niet wisten, ze de hulp van een ouder konden inroepen.

Vooral wanneer ze langer moesten wachten voor ze een doosje mochten kiezen, riepen de kinderen de hulp van een ouder in. Hetzelfde gebeurde wanneer ze niet wisten in welk doosje het speeltje verstopt zat. Daaruit concludeerden de wetenschappers dat peuters weten wat ze weten en dus weten wat ze niet weten.

Foto Pixabay