Cadeaubonnen moeten rokers helpen om afscheid te nemen van de sigaret

Roker
Foto R.V.

De Universiteit van Maastricht start met een proefproject dat rokende werknemers moet helpen om definitief komaf te maken met hun ongezonde gewoonte. Met cadeaucheques ter waarde van 350 euro wil de universiteit rokers overtuigen.

In het onderzoek zal eerst worden nagegaan of beloningen de motivatie om te stoppen met roken kunnen verhogen. Momenteel is de universiteit nog volop op zoek naar bedrijven die willen deelnemen aan het project. Er wordt gezocht naar 640 werknemers die verspreid zijn over een veertigtal bedrijven. Indien de werknemers na een jaar nog steeds niet hebben teruggegrepen naar de sigaret, kunnen ze 350 euro aan bonnen opstrijken.Het experiment werkt in verschillende fases. De eerste vijftig euro win je al na zeven weken, omdat de eerste weken nu eenmaal het moeilijkste zijn. Na drie maanden zonder sigaret verdien je opnieuw vijftig euro en na nog eens drie maanden volgt de derde schijf. De deelnemers die na een jaar nog steeds gestopt zijn, krijgen na twaalf maanden de laatste 200 euro aan cadeaubonnen. Het onderzoek wordt gesponsord door KWF Kankerbestrijding.

“Het is miscchien een gek idee om cadeaus uit te delen aan rokende werknemers”, geeft professor en pojectleider Onno van Schayck toe aan RTL Nieuws. “Maar als het werkt, zullen de gezondheidskosten aanzienlijk dalen. En dat is voor iedereen belangrijk, ook voor niet-rokers.”

Ook voor de werkgevers zijn er voordelen. “Zij zullen veel geld besparen, want rokende werknemers zijn een hoge kostenpost”, beweert de professor. “Rokers zijn anderhalf keer vaker ziek dan hun niet-rokende collega’s. En bovendien nemen rokers vaker pauze.”