"Ziekteverzekering draait op voor gewonde jihadi's"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Teruggekeerde jihadisten die gewond raakten in Syrië of Irak worden niet alleen verzorgd in onze ziekenhuizen, hun kosten worden ook vergoed door de ziekteverzekering. Dat concludeert Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas op basis van een antwoord van minister van Sociale Zaken Willy Borsus. Begin februari schreef de Franstalige krant La Capitale al dat minstens vier gewonde jihadisten na hun terugkeer werden verzorgd in onze ziekenhuizen en dat de kosten werden verhaald op de sociale zekerheid.

Vlaams Belang-politica Pas vroeg aan minister Borsus of het klopte dat de ziekteverzekering de hospitalisatiekosten van teruggekeerde jihadi's vergoedt. "Het feit dat geneeskundige verstrekkingen voortvloeien uit een letsel opgelopen in een land dat gewikkeld is in een gewapend conflict, is in het kader van de verplichte ziekteverzekering irrelevant en heeft niet tot gevolg dat geneeskundige verstrekkingen niet voor terugbetaling in aanmerking zouden komen", zo stelt de minister in zijn antwoord.

Volgens Pas is er nood aan strengere regels. "Teruggekeerde jihadisten die de gewapende strijd tegen ons aangaan, worden door ons nog eens verzorgd én vergoed. Perverser kan het niet."

Hoeveel teruggekeerde jihadisten in Belgische ziekenhuizen verzorgd worden, kan Borsus niet zeggen. "Het RIZIV kent de identiteit van de strijders die naar Syrië vertrekken niet en kan hen bijgevolg niet identificeren onder de sociaal verzekerden."

Volgens het Vlaams Belang-Kamerlid moeten de databanken van Syriëstrijders worden opengesteld voor het RIZIV opdat men de uitbetaling zou kunnen voorkomen. Pas pleit ook voor een wettelijk kader waarbij Syriëstrijders niet langer aanspraak kunnen maken op de terugbetaling van geneeskundige ingegrepen die het gevolg zijn van hun jihadistische strijd.

bron: Belga