Vluchtelingen moeten haven van Piraeus verlaten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Griekse havenpolitie probeert met de hulp van tolken en hulporganisaties vluchtelingen en migranten te bewegen om uit de haven van Piraeus te vertrekken. Momenteel verblijven er nog rond de 5.300 mensen. In de loop van vandaag zouden 700 overwegend Afghaanse burgers met bussen naar verschillende officiële opvangkampen gebracht worden. Dat meldt de Griekse televisiezender In de haven van Piraeus was het woensdagnacht tot een zwaar handgemeen gekomen tussen Afghanen en Syriërs, waarbij de tegenstanders elkaar met stenen bekogelden en acht mensen gewond raakten. De haven wordt door vluchtelingen en migranten al maanden gebruikt als voorlopig kamp. Ze slapen er in de metrostations en hebben er ook hun tenten opgeslagen. De meesten onder hen willen niet naar de opvangkampen van de staat, waar ze de omstandigheden als slecht beschrijven. Ook vrezen ze "vergeten" te worden" eens ze daar zijn aangekomen. Volgens een bevraging van een Grieks peilingsbureau wil twee derde van de in Griekenland vastzittende vluchtelingen en migranten verder reizen naar Duitsland.

De toestroom van vluchtelingen via de oostelijke Egeïsche Zee is de afgelopen 24 uur lichtjes gedaald. Volgens de Griekse crisiscel zijn donderdag en vrijdag 340 mensen van de Turkse kust op de Griekse eilanden aangekomen. Daags voordien waren het er nog bijna 400. Momenteel zitten in Griekenland in totaal meer dan 52.000 vluchtelingen en migranten, waarvan ruim 6.000 op de Griekse eilanden. Sinds 20 maart, sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije, worden daar alle nieuwkomers in de hotspots vastgehouden. Vanaf maandag zullen ze in de marge van dat vluchtelingenakkoord naar Turkije teruggestuurd worden.

Het Griekse parlement stemt vandaag in een spoedprocedure over de nodige richtlijnen voor de omzetting van dat akkoord. Belangrijkste aspect van een overeenkomstig wetsontwerp is de rechtmatigheid van de geplande deportaties van vluchtelingen en migranten naar Turkije. De stemming zal in de late namiddag plaatsvinden, aldus het parlementair bestuur.

bron: Belga