“Turkije stuurt op grote schaal Syriërs terug”

Turkije stuurt op grote schaal Syriërs terug

Turkije stuurt volgens Amnesty International sinds half januari dagelijks ongeveer honderd mensen terug naar Syrië. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie donderdag. De EU heeft eerder een deal bereikt met Turkije over het terugnemen van vluchtelingen die Europa illegaal bereiken. In ruil gaat de EU onder meer Syriërs uit Turkse kampen legaal opnemen. Onderzoekers van Amnesty hebben getuigenverklaringen verzameld in het zuiden van Turkije. De onthullingen tonen aan dat Turkije geen veilig derde land is en de deal met Europa niet kan doorgaan, aldus de mensenrechtenorganisatie. Bovendien zijn alle gedwongen uitzettingen naar Syrië illegaal volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving.
“Het lijkt erop dat Turkije de afgelopen zeven tot negen weken duizenden vluchtelingen naar Syrië heeft uitgezet. Als de EU inderdaad Syriërs gaat terugsturen naar Turkije, is er een reëel risico dat sommigen van hen hetzelfde lot zal treffen”, klinkt het bij Amnesty.
Uit het Amnesty-onderzoek blijkt ook dat de Turkse autoriteiten in de zuidelijke grensgebieden minder Syriërs registreren. Geen registratie betekent geen toegang tot basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg.
De laatste maanden heeft Turkije bovendien zijn grenzen afgesloten voor iedereen behalve degenen die medische noodhulp nodig hebben. Er is zelfs geschoten op mensen die de grens wilden oversteken. “Na Fort Europa lijkt er nu ook een Fort Turkije te ontstaan”, besluit Amnesty.

bron: Belga