Slovaakse radiozenders moeten quota voor lokale muziek halen

De radiostations in Slovakije zijn voortaan verplicht een minimale hoeveelheid aan lokale muziek te laten horen. De wet die de quota voor Slovaakse songs vastlegt, is vrijdag na een maandenlange overgangsperiode in werking getreden. Bij de private radiozenders moet voortaan minstens 20 procent van de gedraaide muziek afkomstig zijn uit Slovakije. Dat aandeel wordt vanaf 2017 nog verhoogd tot 25 procent.

Bij de openbare zenders liggen de quota nog hoger. Daar moeten de Slovaakse artiesten voortaan 30 procent van het aanbod uitmaken. Vanaf volgend jaar is dat 35 procent. Een muziekproductie wordt als Slovaaks beschouwd wanneer de tekst van het lied in het Slovaaks is opgesteld of wanneer minstens een van de componisten of tekstschrijvers zijn hoofdverblijf in Slovakije heeft.
Er is jarenlang gediscussieerd over de omstreden wet. Heel wat Slovaakse artiesten en de sociaaldemocratische minister van Cultuur Marek Madaric hadden zich achter de quota geschaard, maar vooral de private zenders hadden zich tegen de regeling gekant.bron: Belga