Rusland lanceert onbemande cargo naar ruimtestation ISS

Rusland heeft een onbemande cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos gemeld. Vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 18.23 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1a draagraket. De cargo Progress MS-02 maakte zich zoals gepland los van de derde rakettrap en is op weg naar het ISS. De automatische koppeling is voor morgen/zaterdag omstreeks 20.00 uur Belgische tijd gepland. Indien nodig zullen de Russische opvarenden van de spacemeccano de koppeling aan de servicemodule Zvezda manueel laten gebeuren.

Tijdens de reis van de 63e Progress voor het ISS worden nieuwe systemen getest die gelijkaardig zijn aan degene die vanaf juni zullen worden aangewend bij de eerste bemande vlucht die met de nieuwe draagraket Sojoez-MS zal vertrekken.
De Progress heeft meer dan 2,5 ton vracht bij voor de zes bemanningsleden van het ISS. Het betreft onder meer brandstof, voedsel, uitrusting en pakjes. De cargo zal tot oktober aan het ruimtestation blijven hangen.
Aan boord is ook ’s werelds eerste microsatelliet waarvan de buitenwand met een 3D-printer is vervaardigd. Bedoeling is het experimentele kunstmaantje van de Polytechnische Universiteit van Tomsk uit te zetten tijdens een ruimtewandeling.bron: Belga