“Pyongyang verstoort GPS-systemen van Zuid-Korea”

Pyongyang verstoort GPS-systemen van Zuid-Korea
Pyongyang verstoort GPS-systemen van Zuid-Korea

Pyongyang verstoort sinds gisteren opzettelijk de GPS-signalen in het zuiden van het schiereiland met radiogolven. Dat heeft Seoel gemeld. Zuid-Korea spreekt over schadelijke “provocaties” voor de lucht- en scheepvaart. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie werden de GPS-signalen verstoord vanop verschillende plaatsen in het Noord-Koreaanse territorium. De minister van Wetenschappen en Communicatie verklaarde dat 58 vliegtuigen en 52 schepen al werden getroffen door de storingen, al waren er geen al te grote problemen voor hun navigatie.

“Het verstoren van GPS’en is een provocatie. We eisen dat het Noorden stopt met deze daden van provocatie en dat het zich gedraagt op een manier die de inter-Koreaanse relaties verbetert”, aldus de minister van Unificatie aan de pers.De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn opnieuw hoog opgelopen na een test met een waterstofbom die Noord-Korea op 6 januari uitvoerde. De gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea noemt Pyonyang dan weer bedreigingen voor zijn territorium.

Seoel verklaarde al in 2010 dat Noord-Korea beschikte over systemen, die uit Rusland werden geïmporteerd, om de ontvangst van GPS-signalen in Zuid-Korea te verstoren. In 2012 beschuldigde het Zuiden het Noorden er al van om 2 weken lang signalen te verstoren, waardoor honderden Zuid-Koreaanse vliegtuigen en schepen toegewezen waren op hun secundaire navigatie-apparatuur.

Pyongyang heeft die beschuldigingen steeds ontkend.

Bron: Belga