Crisiscentrum wil alarmeringssysteem BE-Alert tegen najaar implementeren

Crisiscentrum wil alarmeringssysteem BE-Alert tegen najaar implementeren

Het Crisiscentrum van de federale overheid hoopt in het najaar BE-Alert te implementeren, een gloednieuw systeem waarmee burgers gealarmeerd kunnen worden als zich een noodsituatie voordoet. Ondanks het feit dat veel Belgen zich reeds voor het alarmeringssysteem hebben ingeschreven, ontving vorige week dinsdag, de dag van de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro, niemand een alarmbericht. In het weekblad Paris Match vraagt een jonge vrouw zich af waarom zij niet van de explosie op de luchthaven op de hoogte werd gebracht. Zo stapte ze nietsvermoedend in de metro en werd ze naar eigen zeggen net niet het slachtoffer van de tweede aanslag. “Als ik een sms had gekregen die me van de terroristische dreiging op de hoogte had gebracht, had ik nooit het risico genomen metrostation Maalbeek binnen te gaan”, zegt ze.

Volgens Peter Mertens, de woordvoerder van het Crisiscentrum, is BE-Alert nog niet operationeel. Het pilootproject loopt momenteel ten einde en is bovendien binnen een beperkt kader opgezet. Zo is de servercapaciteit afgestemd op de 33 gemeenten die aan de testfase deelnemen. “De opstelling van het pilootproject liet op dit moment niet toe om een situatie van deze omvang (de aanslagen, red.) te ondervangen. Bovendien was al snel een verzadiging van het telecommunicatienetwerk merkbaar”, zegt Mertens.Het Crisiscentrum is er zich volgens zijn woordvoerder van bewust dat mensen de mogelijkheid bieden zich reeds in te schrijven voor het alarmeringssyteem “bepaalde verwachtingen creëert”. Mertens: “We zitten nu in onderhandelingen om een privépartner aan te trekken die het platform zal bieden waarop BE-Alert kan worden aangeboden. Daarna gaan we het alarmeringssysteem zo snel mogelijk implementeren, volgens onze planning zouden we het tegen het najaar aan alle gebruikers moeten kunnen aanbieden.”

In La Dernière Heure, dat het verhaal vandaag eveneens brengt, maakt Mertens duidelijk dat er ook aan een systeem van geolocalisatie wordt gewerkt. Wie nu zijn adresgegevens aan BE-Alert doorgeeft, zal een sms of vocaal bericht krijgen als zich in de omgeving van zijn woonplaats een noodsituatie voordoet. Dankzij de plaatsbepaling zal op termijn al wie zich in de buurt van een noodsituatie bevindt – ook al is dat niet in zijn eigen gemeente – een boodschap ontvangen. “Maar ik kan niet zeggen wanneer dit systeem in voege komt”, zegt Mertens.

bron: Belga