China en VS gaan samenwerken in strijd tegen Noord-Koreaanse nucleaire tests

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Staten en China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, gaan samenwerken om nucleaire tests van Noord-Korea in de toekomst tegen te houden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gemeld, aldus BBC. Obama ontmoette zijn Chinese collega Xi Jinping donderdag in de marge van de nucleaire top in Washington. Obama zei dat beide landen hopen op een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. Xi Jinping en Obama zullen nu bespreken "hoe we daden zoals nucleaire rakettesten kunnen ontmoedigen, die de spanning verhogen en de internationale verplichtingen schenden", aldus Obama.

Xi zei volgens het staatspersagentschap Xinhua dat het noodzakelijk is dat alle partijen de recent goedgekeurde sancties tegen Noord-Korea "volledig en strikt" toepassen. China is Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot en handelspartner.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, Zheng Zeguang, noemde de ontmoeting tussen de twee presidenten "positief, constructief en vruchtbaar". De presidenten hadden een "open en diepgaande gedachtewisseling over verschillende onderwerpen en zijn tot een belangrijke consensus gekomen", zei hij.

Noord-Korea voerde sinds het begin van het jaar al een test uit met een waterstofbom en lanceerde ook verschillende raketten. Het regime bedreigde het Westen daarenboven met nucleaire aanvallen. De Verenigde Naties en Washington hebben daarop strengere sancties opgelegd aan Noord-Korea. De VN-sancties werden opgesteld met de steun van China, na twee maanden van overleg tussen Peking en Washington.

Obama verklaarde ook nog dat hij ook met zijn bondgenoten Zuid-Korea en Japan nauw zal blijven samenwerken. "We zijn verenigd in onze inspanningen om de provocaties van Noord-Korea te ontmoedigen en er tegen in te gaan", zei de president.

De Noord-Koreaanse kernwapens hebben ook binnen de VS voor controverse gezorgd. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei enkele dagen geleden dat bondgenoten als Zuid-Korea en Japan beter zelf ook kernwapens zouden hebben om zich tegen Noord-Korea te verdedigen. Veiligheidsadviseur van het Witte Huis Ben Rhodes noemde die uitspraak donderdag "catastrofaal".

bron: Belga