Bijna akkoord met politievakbonden over veiligheid luchthaven

Bijna akkoord met politievakbonden over veiligheid luchthaven

Er lijkt een akkoord in de maak met de politievakbonden over de beveiliging van de luchthaven. De vakbonden wachten nog op paar antwoorden van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die momenteel in het buitenland is. Volgens de vakbonden gaat het om een compromis. Als het akkoord er komt, kan de luchthaven binnen afzienbare tijd in beperkte vorm terug opengaan. “Zowel de overheid als wijzelf hebben water bij de wijn moeten doen”, zegt Jan Adam (ACV). Iedereen die op de luchthaven komt, zou worden gescreend, net als de bagage. Er zou ook een strengere controle komen van het luchthavenpersoneel.
De screening zou al gebeuren van bij het aanrijden van voertuigen, via nummerplaatherkenning. Wagens zouden ook aan checkpoints gecontroleerd en doorzocht kunnen worden. Ook alle bagage zou vooraf gescreend worden.

De vakbonden vragen wel een budgettair engagement van de premier en de minister van Binnenlandse Zaken, om de nodige materiële uitrusting te kunnen voorzien. Op dat antwoord is het nog wachten.
Als het akkoord er komt, kan de luchthaven binnen enkele dagen opnieuw open, zij het aan een vijfde van de normale capaciteit.bron: Belga