Aanslagen – “Nederlandse terreurpolitie kraakt”

Aanslagen - "Nederlandse terreurpolitie kraakt"

Er is een crisis bij de Nederlandse eenheden die de bevolking beschermen tegen terrorisme en zware criminaliteit. Dat meldt de krant de Telegraaf vrijdag op basis van twee bronnen op het hoogste niveau binnen de politie-organisatie. De eenheden zijn zwaar onderbezet en hebben een hooglopend conflict met de politietop. Ook blijkt zeker 20 tot 30 miljoen euro die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze Dienst Speciale Interventies (DSI) niet te zijn geïnvesteerd. Het is zelfs volstrekt onduidelijk waar het geld gebleven is.
De twee bronnen hebben tot nu toe niet willen praten om veiligheidsredenen. “Maar de problemen zijn zodanig geëscaleerd en het gevaar voor de samenleving kan zo groot worden dat dit naar buiten moet”, zegt een van hen. De DSI heeft geen enkel vertrouwen in de eigen leiding van de Landelijke Eenheid en leden van de top van de Nationale Politie. “De sfeer op de werkvloer is volledig verziekt. Er zijn tal van aanvaringen tussen chefs en de manschappen.”
Eerder deze week kwam ook de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur al in opspraak vanwege “geklungel” rond informatie die Nederland verkreeg over de broers El Barkraoui, twee van de daders van de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. Zo meldde hij ten onrechte dat de Amerikaanse FBI Nederland had gewaarschuwd over de broers, en raakte bekend dat Nederland zijn verbindingsofficier op de Nederlandse ambassade in Brussel had geschrapt.

bron: Belga