Voor het eerst meer obese dan ondervoede mensen

Wereldwijd zijn er meer mensen die kampen met overgewicht dan met ondervoeding. Maar liefst 13% van de wereldbevolking heeft obesitas terwijl 9% lijdt aan ondergewicht. Dat zeggen onderzoekers in het medische tijdschrift The Lance op basis van de analyse van 1698 dataregisters.

In die dataregisters werd de BMI van volwassenen uit 186 landen vergeleken tussen 1975 en 2014. In 1975 zouden er wereldwijd zo’n 105 miljoen zwaarlijvigen gemeten zijn, in 2014 was dat aantal hallucinant gegroeid tot 641 miljoen. De grootste groei van de BMI vond plaats in Oost- en Zuidoost-Azië, met 5% toename.

Engelstalige landen

Bijna een vijfde van de obese volwassenen, zo’n 118 miljoen, wonen in Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika.Naar verwachting zal het gewichtsprobleem de komende jaren toenemen. In 2025 zou een derde van de mannen en vrouwen van het Verenigd Koninkrijk en bijna de helft van de Amerikanen kampen met obesitas.

“Om een epidemie op het gebied van ernstige obesitas te voorkomen, moet er snel een nieuw beleid ingevoerd worden zodat de wereldwijde toename van lichaamsgewicht gestopt kan worden”, aldus de Britse senior auteur van het onderzoek Majid Ezzati.

Ondergewicht

Ondanks de ernst van de situatie willen de onderzoekers benadrukken dat het probleem niet de ondervoeding in arme landen moet overschaduwen. In Zuid-Azië kampt nog steeds een kwart van de bevolking met ondergewicht en ook in delen van Afrika liggen de percentages bovengemiddeld.