Vandoorne staat voor debuut in Formule 1

Formula one Belgian driver Stoffel Vandoorne is pictured in his McLaren prior to a practice session with rain tyres on January 25, 2016 at the Paul Ricard racetrack in Le Castellet. / AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Stoffel Vandoorne maakt dit weekend in Bahrein zijn langverwachte debuut in de Formule 1. De 24-jarige West-Vlaming valt bij McLaren-Honda in voor de Spanjaard Fernando Alonso, die van de dokters niet mag starten.

Twee weken geleden ontsnapte Alonso als bij wonder aan een gewisse dood toen zijn bolide tijdens de Grote Prijs van Australië tot schroot herleid werd. De voormalige wereldkampioen kwam met de schrik vrij, maar dit weekend al opnieuw racen zit er niet in. Na een grondig onderzoek zetten de dokters van de Internationale Automobielfederatie FIA het licht op rood, zo laat McLaren-Honda weten. «En wij respecteren altijd de beslissingen van de dokters», klinkt het.Het gevolg is dat reserverijder Vandoorne (foto) vroeger dan verwacht zijn debuut zal maken in de koningsklasse. «Ik kijk er heel erg naar uit», laat onze landgenoot weten op Twitter. «Ik zal mijn uiterste best doen.» Vandoorne wordt dit weekend nog maar de tweede Belg die voor McLaren in actie komt, na Jacky Ickx in 1973. De laatste landgenoot in de Formule 1 was in 2012 Jérôme D’Ambrosio, die tegenwoordig aantreedt in de Formule E.

Vandoorne heeft alvast goede herinneringen aan het circuit van Sakhir. Bij zijn debuut in de GP2 reed hij er in 2014 meteen naar de overwinning en ook vorig seizoen presteerde hij sterk in Bahrein. Het is overigens nog niet duidelijk of onze landgenoot ook de Grote Prijs van China, op 17 april, zal mogen rijden. Net als voor de GP van Bahrein zal Alonso voor die race onder de scanner moeten. Op basis van die resultaten zal beslist worden of de Spanjaard zijn zitje opnieuw kan innemen.