Je verjaardag bepaalt welke allergieën je hebt

20130608 - HALLE, BELGIUM: Illustration picture shows a woman sneezing in a handkerchief out in nature because of a pollen allergy, Saturday 08 June 2013, in Halle. Hay fever season started late this year, due to the cold Belgian weather. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

Heb je last van eczeem en ben je in de lente geboren? Of kamp je met astma en verjaar je in de herfst of winter? Dat is geen toeval. Onderzoekers hebben een link gevonden tussen je allergieën en het seizoen waarin je geboren bent.

Het seizoen waarin je geboren bent, laat sporen na op je DNA die een invloed hebben op je gezondheid. Dat vertelt professor John Holloway, die gespecialiseerd is in allergieën en ademhalingsproblemen, aan Hufftington Post. Holloway deed onderzoek bij 367 jongeren die op Isle of Wight in Engeland zijn geboren.De onderzoekers namen het DNA van deze jongeren onder de loep wanneer ze 1, 4, 10 of 18 jaar oud waren. Ze bekeken of er een link kon worden gelegd tussen het seizoen waarin iemand geboren is en of hij last heeft van allergieën als astma, exzeem en hooikoorts. En die vonden ze!

Om erachter te komen hoe dit komt, moet er meer onderzoek gedaan worden. “Het kan met zonlicht te maken hebben, dat zorgt voor vitamine D in het lichaam. Ook kan het ermee te maken hebben dat moeders die borstvoeding geven ‘s winters anders eten. We weten het nog niet, maar we hopen er snel achter te komen”, stelt Holloway.

“Als we erachter zijn wat in het seizoen het precies is dat de gezondheid beïnvloedt, kunnen we daar misschien wat tegen doen. Een methode ontwikkelen om allergieën tegen te gaan bijvoorbeeld”, besluit de professor.