De nieuwe, betaalbare Tesla rolt in 2017 van de band

Autofabrikant Tesla heeft vannacht haar eerste elektrische wagen die ook voor ‘gewone’ mensen betaalbaar is, voorgesteld. Het eerste fabrieksmodel, dat eind 2017 van de band moet rollen, heeft een prijskaartje van 35.000 dollar (31.000 euro). Dat is ruim de helft van de voorgaande modellen. Volgens CEO Elon Musk liepen er binnen de 24 uur al 115.000 bestellingen binnen.

De wagen is een basisvariant van Model 3 en kan met een volledig opgeladen batterij zo’n 345 kilometer afleggen en in amper zes seconden tijd optrekken van nul tot bijna 100 kilometer per uur. Het enthousiasme voor de wagen is volgens Musk dan ook weinig verbazingwekkend. “Je zal geen andere, betere auto kunnen kopen voor minder dan 35.000 dollar”, klonk het tijdens de voorstelling van de wagen.Het nieuwe voertuig is 20% kleiner dan Tesla S, maar heeft eveneens voor-en achteraan kofferruimte. Verder zal er ook een autopiloot in zitten en is er plaats voor een vijftal volwassenen.

Het is de eerste keer dat dit Amerikaanse bedrijf met een betaalbare auto komt die in grote aantallen wordt geproduceerd. De andere Tesla-wagens komen uit het luxesegment en zijn vele malen duurder. Potentiële kopers moeten een som van 1.000 dollar (880 euro) neertellen om op de wachtlijst te komen voor de bestelling van de wagen.