Aftellen naar Vlaanderens Mooiste

L-R, second Slovakian world champion Peter Sagan of Tinkoff and winner Belgian Greg Van Avermaet of BMC Racing Team pictured on the podium of the general ranking after the final stage of the 50th edition of the Tirreno-Adriatico cycling race, a 10,1km individual time trial in San Benedetto del Tronto, Italy, Tuesday 15 March 2016. BELGA PHOTO YUZURU SUNADA

Met de Ronde van Vlaanderen bereikt het klassieke voorjaar zondag zijn hoogtepunt, in onze streek dan toch. Fabian Cancellara kan alleen recordhouder worden, al geldt dat ook voor Tom Boonen.

Zowel Boonen als Cancellara wonnen Vlaanderens Mooiste al drie keer, net als vier andere renners die ondertussen gestopt zijn. Het wielerpensioen lonkt ook voor de twee generatiegenoten om de hoek, en ze dromen in de herfst van hun carrière allebei van een laatste grote vis. Zoals algemeen geweten mikt Boonen vooral op een vijfde kassei in Parijs-Roubaix, een wedstrijd waarin hij eveneens alleen recordhouder kan worden. De afvallingskoers in de Hel ligt hem op zijn oude dag beter dan de explosieve hellingen van de Ronde, waar Cancellara wél nog van de rest kan wegknallen.Vijf sterren

Dat bewees de Zwitser zondag nog in Gent-Wevelgem, waar hij samen met Peter Sagan (foto links) en Sepp Vanmarcke boven de concurrentie uitstak. De zege was er weliswaar weggelegd voor Sagan, die de frustratie van een eindeloze reeks tweede plaatsen met een knappe spurt van zich afreed. Het Slovaakse showbeest krijgt voor zondag opnieuw vijf sterren achter zijn naam, hoewel hij nog nooit kon zegevieren in een monument. Niemand die eraan twijfelt dat het vroeg of laat lukt, de vraag is alleen of het overmorgen al prijs zal zijn.

Qua ploegmaats kan Sagan bij Tinkoff niet rekenen op dezelfde steun als Cancellara of Greg Van Avermaet (rechts), de derde topfavoriet. Voor hem geldt detzelfde vaststelling als voor de regerende wereldkampioen: ereplaatsen bij de vleet, maar een absolute topklassieker ontbreekt vooralsnog op zijn palmares. Een week geleden gaf de kopman van BMC nog forfait voor de E3 Harelbeke wegens ziekte, wat mogelijk verklaart waarom hij zondag moest passen toen de andere tenoren het ruime sop kozen. Ondertussen is Van Avermaet helemaal hersteld, zoals woensdag nog bleek tijdens de traditionele parcoursverkenning. De Oost-Vlaming is op papier de grootste Belgische kanshebber, met Vanmarcke daar niet ver onder.

Collectieve kracht

De Belgische WorldTour-ploegen Etixx-QuickStep en Lotto-Soudal zullen het zondag vooral van hun collectieve kracht moeten hebben. In de breedte is Etixx-QuickStep veruit de sterkste ploeg om over kasseien te denderen, afwerken was er dit voorjaar ondanks een hele resem potentiële kopmannen nog niet bij. Lotto-Soudal is enigszins verzwakt door het afzeggen van Jens Debusschere en Jelle Wallays, twee renners die speerpunten Tiesj Benoot en Jürgen Roelandts moesten bijstaan tot in de finale.