Zet je gegevens in de bloemetjes tijdens World Backup Day!

Onze gegevens en herinneringen worden meer en meer digitaal. Zo werden er in 2015 alleen al meer dan één biljoen foto's gemaakt. Een biljoen (1.000.000.000.000), dat is maar liefst een miljoen keer een miljoen en dan spreken nog niet eens over alle herinneringen, teksten, taken, video's, verhalen, Vines ... die mensen tegenwoordig digitaal aanmaken. Ondanks dat we vandaag beschikken over tomeloze hoeveelheden data, maakt 30% van de mensen nooit een back-up. Precies daarom werd World Backup Day in het leven geroepen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Volgens de organisatoren van World Backup Day maakt één derde van de computergebruikers nooit een reservekopie van zijn of haar gegevens. Nochtans blijkt uit de cijfers dat dat geen overbodige luxe is. Zo stellen de organisatoren dat er maar liefst 113 telefoons verloren gaan per minuut en dat iedere maand één computer op tien besmet wordt met een virus. Iets minder dan een derde van al het dataverlies is bovendien te wijten aan een foutje van de gebruiker. Een ongeluk zit dus een klein hoekje maar je kan een persoonlijke ramp gemakkelijk voorkomen met deze vier tips:

  • Lenteschoonmaak
  • Het krieken van de lente dient niet enkel om je huis af te stoffen, het is nu ook het aangewezen moment om met de grove borstel door je computer te gaan. Maak een selectie van alle bestanden die je niet meer nodig hebt en kijk welke foto's al op Facebook staan. Zo bespaar je ruimte op je computer en op je back-up!

  • Regelmaat
  • Natuurlijk hoef je niet te wachten tot de volgende World Backup Day om een  nieuwe reservekopie te maken. Maak een aantal keer per jaar een gaatje in je kalender om even al je bestanden te overlopen, te selecteren en te back-uppen. Regelmatig een reservekopie maken betekent immers dat de kans op gegevens verliezen nog kleiner wordt.

  • Geen dubbel werk
  • Dankzij een hoeveelheid aan apparaten (computer, smartphone, tablet ...) en platformen (Facebook, Twitter ...) is het niet altijd duidelijk hoe vaak je sommige bestanden hebt opgeslagen. Een reservekopie is handig, maar vier keer dezelfde foto is een beetje te veel van het goede. Daarom doe je er goed aan om al je bestanden te centraliseren. Vervolgens kan je een tool als Ccleaner gebruiken om alle dubbele en ongebruikte bestanden op te snorren en snel te verwijderen.

  • Een goede thuis
  • Je back-up verdient natuurlijk ook een goede thuis. Zo kan je opteren voor een back-up in de cloud of voor een externe harde schijf. Onze suggestie:

    de Seagate Backup Plus Ultra Slim. Deze harde schijf combineert het beste van beide werelden. Enerzijds krijg je een oerdegelijke externe harde schijf met minstens 1 terabyte opslagruimte, anderzijds wordt er ook nog eens twee jaar lang 200 gigabyte cloudopslag in Microsoft OneDrive bijgeleverd. Kers op de taart is de bijgeleverde software, waarmee je eenvoudig een regelmatige, automatische back-up kan instellen. Zo wordt de volgende editie van World Backup Day voor jou slechts een voetnoot!