Wake van Koerdische gemeenschap in Brussel afgelopen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Koerdische gemeenschap heeft haar wake op het Jean Reyplein in Brussel beëindigd, die op 15 maart was begonnen. De tent van de Koerdische gemeenschap die er opgetrokken werd, zorgde geregeld voor spanningen. In de nacht van van 19 op 20 maart werd de tent deels in brand gestoken. De wake in Brussel van Koerdische organisaties als NavBel werd door de Turkse premier Recep Erdogan scherp veroordeeld. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu werd de tent ook gebruikt door de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die verboden is in Turkije. NavBel benadrukte op 20 maart dat het niet om een tent van de PKK ging.

"Ze mogen zeggen dat dit een PKK-tent is, maar wie is de PKK? Dat is gewoon de Koerdische bevolking. Misschien moet er een nieuwe definitie komen voor het woord terrorist. De PKK heeft nooit andermans land of burgers aangevallen, zoals IS dat wel doet. Het is gewoon een groep die zich verdedigt voor zijn gebied, land en toekomst. Is dat terrorisme? Erdogan wil de PKK en IS in hetzelfde vakje duwen, maar dat klopt niet", zei een woordvoerder van de Koerden donderdag.

Ondertussen is er op het Madouplein ook een "tent tegen terreur" opgetrokken door de Turkse gemeenschap, met name door de aanhangers van de Turkse premier Erdogan.

bron: Belga