Recupel haalt ruim 111.000 ton aan oud-elektro op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgen hebben vorig jaar 111.355 ton aan oud-elektro ingeleverd bij Recupel. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Vooral de hoeveelheden klein elektro en 'groot wit', zoals koelkasten en wasmachines, nam toe, met respectievelijk 10 en 7 procent. "De meeste andere segmenten bleven stabiel", luidt het. De ruim 111.000 ton ingezameld oud-elektro komt neer op 39 procent van de toestellen die op de markt werden gebracht. België maakt daarmee nog steeds deel uit van de Europese top, maar toch moet er nog vooruitgang worden geboekt, zegt Recupel. Elke Europese lidstaat heeft tegen eind 2016 namelijk als doelstelling om 45 procent van het aantal toestellen dat op de markt wordt gebracht, in te zamelen voor recyclage.

Hoewel de hoeveelheid ingezamelde toestellen in België sinds 2012 redelijk stabiel bleef, is die doelstelling volgens Recupel bereikbaar. "Die percentages zijn in België zeker haalbaar, als iedereen de juiste boodschap verkondigt en de daad bij het woord voegt: elektro-afval gooi je niet zomaar weg, je brengt het binnen", zegt CEO Peter Sabbe.

Recupel verwacht daarnaast in de komende jaren een aanzienlijke stijging van de hoeveelheid kleine elektronische toestellen die worden binnengebracht, zoals actiecamera's, bluetooth-luidsprekers en smartwatches. "Specifiek voor de inzameling van deze producten wordt de verspreiding van de RecyclePunten voortgezet", zegt Sabbe.

Het aantal ingezamelde oud-elektro uit de professionele markt steeg licht van 2.775 ton in 2014 tot 2.988 ton in 2015. Toch ligt daar nog veel potentieel, luidt het. "Speciaal voor dit segment hebben we een logo geïntroduceerd", zegt Sabbe. "Zo willen we bedrijven, inzamelaars en recyclers aanmoedigen om met ons samen te werken zonder tussen te komen in de gewone marktwerking."

bron: Belga