Race Witte Huis – Trump twijfelt over wie gestraft moet worden als abortussen verboden zouden worden

Race Witte Huis - Trump twijfelt over wie gestraft moet worden als abortussen verboden zouden worden

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is woensdag opnieuw in opspraak gekomen. In een interview met tv-zender MSNBC verklaarde hij dat hij abortus wil verbieden en dat vrouwen die toch een abortus laten uitvoeren, gestraft moeten worden. Die opmerking zorgde voor veel ophef, waarop de mediamagnaat snel zijn standpunt veranderde en ervoor pleitte dat de persoon die de abortus uitvoert gestraft moet worden. Trump is een voorstander van een verbod op abortussen, mits enkele uitzonderingen. In het verleden, toen hij nog deel uitmaakte van de Democratische partij, kreeg hij nog de wind van voren omdat hij het recht op abortus verdedigde.
In de mededeling die hij verstuurde na het interview verklaarde: “Mijn mening is niet veranderd – zoals Ronald Reagan ben ik ‘pro-life’ met uitzonderingen”, zei hij.
Abortus is legaal in de Verenigde Staten sinds 1973, na een arrest van het Hooggerechtshof. De Republikeinse partij vindt dat abortussen opnieuw illegaal zouden moeten worden, maar zijn wel van mening dat niet de vrouwen maar de artsen gestraft moeten worden.
Democrate Hillary Clinton haalde woensdagavond al zwaar uit naar Trump. “Hij zou van zowel de vrouwen als de artsen criminelen maken”, zei ze volgens NBC News. “Zelfs andere presidentskandidaten aan de Republikeinse kant gaan niet zo ver als Trump de afgelopen jaren is gegaan. Wat hij vandaag heeft gezegd behoort tot de meest schandalige en gevaarlijke uitspraken die ik een presidentskandidaat in een lange tijd heb horen doen.” Haar rivaal Bernie Sanders zei enkel dat het “waarschijnlijk een understatement” is om Trumps uitspraken schaamtelijk te noemen.
En ook binnen het pro-lifekamp krijgt Trump kritiek. “De opmerking van Trump heeft totaal geen voeling met de pro-lifebeweging of met vrouwen die voor zo iets droevigs hebben gekozen als abortus”, klinkt het bij de March for Life Education and Defense Fund. “Geen enkele pro-lifer zou ooit een vrouw willen straffen die voor abortus heeft gekozen.”

bron: Belga