Minderhedenforum: “Nieuwkomersverklaring mist zijn doel”

Minderhedenforum: "Nieuwkomersverklaring mist zijn doel"

Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum is niet te spreken over de “Nieuwkomersverklaring” die door de federale regering woensdag werd goedgekeurd. Het is “halfslachtig”, “paniekvoetbal” en creëert een wij-zij tegenstelling, aldus Van Bellingen in een persbericht. Nieuwkomers in België moeten voortaan een verklaring ondertekenen waarin de Belgische normen en waarden staan opgelijst. Wie weigert, is niet welkom. En wie geen “redelijke inspanning” levert om zich te integreren, kan zijn verblijfsrecht verliezen, schreven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

Voor Van Bellingen schiet deze maatregel haar doel voorbij en schept ze een vals veiligheidsgevoel. “De nieuwkomersverklaring is een halfslachtige poging om de schijn op te wekken dat we het veiligheidsprobleem onder controle hebben. Mensen die nu ons land binnen komen, zijn net terrorisme, oorlog en ontbering ontvlucht in de hoop op een veilig onderkomen en toekomst voor hun gezin”, luidt het persbericht.

Het gaat volgens de directeur van het Minderhedenforum voorbij aan waar het echte probleem zit: “de terreurdreiging komt niet van buiten. Helaas zijn het ‘sommige van onze jongeren’, geboren en getogen in Brussel, Vilvoorde, Antwerpen, die doordat ze geen toekomst meer zagen, hun heil zochten bij IS en andere jihadistische groeperingen.”

Net daarom zou er volgens Van Bellingen meer ingezet moeten worden op “meer kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, op meer jeugdwerk, jeugdwelzijnswerk en op een alerter beleid tegen discriminatie”.
Het Minderhedenforum betreurt dan ook dat de regering “kiest voor een verdelend discours in plaats van te verbinden in deze zware tijden”.

bron: Belga