Geen structurele schade aan metrostation Maalbeek

Geen structurele schade aan metrostation Maalbeek

De aanslag in het Brusselse metrostation Maalbeek heeft geen structurele schade aangericht aan het station, is gebleken na een eerste schade-opmeting. “Het is vooral de afwerking van het station die hersteld zal moeten worden”, zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Ze schat dat die werken toch een aantal weken zullen duren. Ook de gezichten van kunstenaar Benoît van Innis, op de muur van het station, hebben schade opgelopen. “Samen met de kunstenaar bekijken we nu hoe we zijn werk kunnen herstellen”, aldus nog Van hamme. Met die eerste schade-opmeting heeft de MIVB nu een idee wat er hersteld moet worden. Voor de metro’s vorige week vrijdag weer door het station begonnen rijden, werden de stabiliteit en de sporen al gecheckt.
De nodige herstellingswerken omvatten onder meer tegels herstellen, metselwerk aan niet-dragende muren en kabels vervangen. “Niets structureels dus”, aldus Van hamme. Die werken zullen nog een aantal weken duren, schat de MIVB. Hoeveel ze zullen kosten, kan de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij nog niet zeggen.

Voor de werken aan de gezichten van van Innis heeft de MIVB nog witte tegels in voorraad. De bedrukking van de tegels, met een speciale zeefdruktechniek, moet echter in Portugal gebeuren. “Dat zal dus ook nog enkele weken duren”, zegt Van hamme.
Tijdens die werken zullen de metro’s aan verminderde snelheid door het station blijven rijden. Daarnaast blijft het station met doeken ook onttrokken aan het zicht van de reizigers.

bron: Belga