Europa en Turkije willen maandag starten met uitvoering vluchtelingenakkoord

Europa en Turkije willen maandag starten met uitvoering vluchtelingenakkoord

De Europese Unie en Turkije willen maandag 4 april starten met de uitwijzing van in Griekenland aangekomen vluchtelingen naar Turkije. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigd. Volgens een Europese bron zouden maandag een eerste groep van vijfhonderd vluchtelingen teruggebracht worden. “Er is een engagement van Turkije en Griekenland om op 4 april 500 mensen terug te sturen naar Turkije, tenminste als er in extremis geen problemen meer opduiken”, zo verklaarde een Europese bron aan het Franse persbureau AFP in Athene. Volgens de bron zou het gaan om “Syriërs, Afghanen en Pakistani die geen asiel hebben aangevraagd”.

In Griekse regeringskringen kon het plan niet bevestigd worden. “Griekenland sluit niet uit dat er maandag een uitwijzing van een aantal migranten onder het Europees-Turks akkoord zal zijn, maar de procedure moet nog gestandaardiseerd worden”. De regeringsbron meldde dat de operaties in principe zullen uitgevoerd worden met boten van het Europese grensbewakingsbureau Frontex.

Bij de Commissie kon men donderdag enkel bevestigen dat 4 april de streefdatum blijft voor de inwerkingtreding van het Europees-Turks akkoord. Onder dat akkoord zullen alle migranten met een onontvankelijke asielaanvraag teruggestuurd worden naar Turkije. Voor elke heropname zal één Syrische vluchteling uit Turkije hervestigd worden in Europa. Economische migranten worden intussen al teruggebracht.

Om het omstreden ‘1 voor 1’-akkoord juridisch te onderbouwen, moeten Griekenland en Turkije hun wetgevend kader nog aanpassen. Het Griekse parlement zou naar verwachting vrijdag of zaterdag stemmen. Volgens de woordvoerster bevestigden ook de Turkse autoriteiten nogmaals “hun intentie om tegen de streefdatum de nodige aanpassingen te verrichten voor de implementatie van het akkoord”.

Het akkoord geldt voor vluchtelingen die aangekomen zijn in Griekenland na 20 maart. De vluchtelingenstromen uit Turkije zijn intussen wel sterk gedaald. Niettemin kwamen de voorbije vierentwintig uur opnieuw 377 mensen aan op de eilanden. Op eilanden als Lesbos en Chios en in de hoofdstad Athene protesteerden migranten tegen “deportaties” naar Turkije.

bron: Belga