Aanslagen – Vakbonden luchthavenpolitie schieten ook nieuwe voorstel af

De vakbonden van de luchthavenpolitie zijn niet ingegaan op het nieuwe voorstel dat ze donderdagavond van de overheid hadden ontvangen over een gedeeltelijke heropstart van passagiersvluchten op Brussels Airport. Dat hebben de vakbonden meegedeeld. De onderhandelingen tussen de luchthavenpolitie en de overheid waren donderdagavond al eens afgesprongen. Maar meteen daarop had Binnenlandse Zaken een nieuw voorstel gelanceerd, waarin tegemoet werd gekomen aan enkele eisen van de luchthavenpolitie. Zo was er onder meer sprake van 200 bijkomende mensen die ingezet kunnen worden voor de screenings op de verschillende luchthavens. Daarnaast zou er ook een screening komen van iedereen die op de luchthavens werkt, ook de leveranciers.
Maar de voornaamste vakbondseis werd daarbij niet ingewilligd: een systematische screening van iedereen die het luchthavengebouw wil betreden, waarbij zowel de bagage als de passagiers gecontroleerd worden. De overheid wil daar niet in meegaan omdat ze vreest dat zo’n maatregel tot lange wachtrijen zal leiden, wat weer nieuwe veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.
De vakbonden hebben daarom unaniem beslist om ook het nieuwe voorstel af te schieten. Voorlopig zullen ze het werk dus niet hervatten.
“Voor het personeel is zo’n algemene screening zeer belangrijk. Dat is net de essentie van het hele gebeuren”, zegt Jan Adam van ACV Politie. “Als er geen systematische controle is, dan kan er niet gegarandeerd worden dat er nog iemand door de mazen van het net zal glippen.”
De vakbonden hebben nu aangekondigd dat ze vrijdag om 7.00 uur actie zullen voeren aan het Satellietgebouw, waar de directie van Brussels Airport gevestigd is. “We zullen er een gesprek met de directie eisen”, zegt Jan Adam. “Ik vrees dat het daar tot een ‘clash’ tussen het personeel en de directie kan komen.”

bron: Belga